Close

By admin юни 4, 2023 In Създадено от мен

Майсторски клас „Актьорът – непорасналото дете“ в рамките на фестивала Rajdavica Film Fest на 19 септември

Случвало ли ви се е да гледате филм и да бъдете зашеметени от завладяващата игра на някой от актьорите? Питали ли сте се как един актьор успява да предаде силна емоция на зрителя чрез своята игра? Чудили ли сте се как се подготвя и в какво всъщност се състои неговата работа? Ако отговорът на всички тези въпроси е да , то тогава уъркшопът „Актьорът – непорасналото дете“ е точно за вас.

Как се постига „невидимата игра “ пред камера? Това е въпрос, който занимава всеки един актьор, независимо дали има дългогодишен опит пред камера или тепърва прохожда в тази сфера. Едно е сигурно – няма точна рецепта, която да ни даде еднозначен отговор, но точно това предоставя възможността всеки да открие собствената си идентичност и да я използва в пълния й потенциал. Сигурна съм, че всеки любител и професионалист има свое вдъховение от големия екран, на което се възхищава. Точно към тези влиятелни фигури в киното ще се обърнем, за да научим повече за актьорската им техника и индивидуалния им подход към всяка роля. Ще изследваме , за да открием най- подходящия за нас метод и начин на работа. В рамките на един ден ще поставим началото на един процес, който тепърва ще се развива и усъвършенства във времето!

А ето и какво ни очаква:

 • Въведение в различните техники, чрез които се разработва една роля
 • Изграждане на цялостен актьорски процес, чрез който да
  постигнем убедителност и достоверност
 • Създаване на „паспорт на ролята“ или как да открием мотивацията и
  причинно-следствените връзки за поведението и начина на мислене, за
  да създадем убедителен персонаж.
 • Разчитане на подтекста на един материал и начините за неговата интерпретация пред камера.

Може да бъдете сигурни, че :

 • Ще правим различни упражнения пред камера, които ще бъдат
  обсъдени в клас, за да може всеки един да получи обратна връзка
  за работата си и насока, в която да работи.
 • Ще работим пред камера с монолог, които Вие може да изберете отлюбимия си филм. А ако нямате такъв, не се притеснявайте – ние ще Ви предложим интересно решение!
 • Ще гледаме и анализираме сцени от познати филми, за да открием
  актьорските техники,които са използвани в тях и заедно ще обсъдим
  как могат да бъдат полезни за нас.

Накрая всеки ще може да се похвали, че:

 • Познава основните умения за работа пред камера.
 • Разчита и открива вътрешната логика на един текст.
 • Знае за основните стъпки, с които да изгради уникален
  персонаж.
 • Поставил е началото на творческия си път в света на киното.

Очакваме Ви, за да се забавляваме ЗАЕДНО!

Интервю с Десислава Вулева

Повече за лектора

Казвам се Десислава Вулева!
Започнах професионалния си път от театралната сцена. По една или друга причина, винаги съм
приемала театъра за моя страст и вдъхновение. Именно, в една театрална школа в родния ми град Казанлък, аз реших, че актьорската професия е мое призвание. Това ме отведе в Нов Български университет, където завърших актьорско майсторство. Имах честта да ми преподават прекрасни преподаватели като Цветана Манева, Снежина Петрова, доц. Възкресия Вихърова и смело мога да кажа, че това са първите фигури, които изградиха у мен представа за актьора и
неговата мисия.
Точно когато завършвах бакалавърската си степен се срещнах с киното. От театралната сцена скочих директно на снимачната площадка. Театърът и киното са две отделни вселени, но трябва да призная, че много от уроците взети от сцената, аз приложих и на снимачния терен.
Филмът „ШИБИЛ“ на реж.Никола Бозаджиев бе моето първо приключение в киното, а ролята
на Рада – моята първа крачка в света на седмото изкуство.
Дали съм се справила добре, могат да кажат само зрителите, за които този филм е направен. Въпреки това, не мога да не споделя за някои от наградите, които получих, най-вече защото ги свързвам с успеха на целия екип, който стои зад „ШИБИЛ“.
Първата награда, която остави най-ярък отпечатък в моето съзнание е тази от Кралство Бутан на DRUK International Film Festival. Десислава никога не е била в Бутан, но затова пък, Рада присъства лично и доказа, че киното има силата да свързва различни култури, вярвания и традиции в една общовалидна човешка нужда – да съпреживеем заедно една история.
Наред с тази награда получих признание за работата си в „Шибил“ от Лос Анджелис, Кипър, Южна Америка, Индия, което още един път ми потвърди, че киното има силата да свързва хората, макар и те да не се познават лично.
Нито едно от тези отличия не биха били възможни без онзи заряд, който носи екипа на „ШИБИЛ“ и Фондация „Първа Клапа“, която застана зад него. „ШИБИЛ“ е моят първи филм, но може би и най-важният, защото ме убеди, че няма невъзможни неща, стига да си всеотдаен и смел.
Ще се радвам самата аз, докоснала се до тази идея, да мога да я предам на тези, които тепърва откриват мечтите си. Нямам търпение да споделя с Вас нещата, които научих по време на снимките на ШИБИЛ, както и тези, които намирам за вдъховяващи в любимите си филми и актьори! Ще Ви покажа как едни малки, уж незначителни „хитрини“ могат да улеснят и направят играта ни пред камера по-уверена и завладяваща!
Камерата изобщо не е страшна, а с нашата среща ще Ви докажа ,че е възможно дори да се сприятелим с нея! Когато това стане, повярвайте ми, никакви уроци няма да Ви бъдат нужни! Нужна е само сетивност и любопитство към тази професия, останалото съм сигурна, че всеки го носи в себе си!
С най-топли чувства,
Десислава Вулева

Leave a reply